You are here
Filosofi
- Sapere Aude (”Vov at vide”)
Filosofi er et valgfag på C-niveau, der beskæftiger sig med filosofiske problemer og spørgsmål, som er grundlæggende for den menneskelige eksistens. Filosofi er et meta-fag som rækker ind over alle andre fag i gymnasiet og som går på tværs af de faglige og videnskabelige grænser.Nogle af de spørgsmål, vi fx kunne finde på at beskæftige os med, er: Er mennesket frit til at vælge? Hvad er kærlighed? Hvad er det gode liv? Hvordan bør vi behandle hinanden? Hvordan opnår vi erkendelse (viden)? Er der noget man skal kæmpe for? Har man som menneske bestemte rettigheder? Eksisterer Gud? Etc.
Hvordan arbejder vi i faget?
Centralt i undervisningen står den kritiske tekstlæsning af filosofiske tekster. Vi læser både små uddrag af filosofiske primærtekster og mere formidlende sekundær litteratur om filosoffer og filosofiske retninger. Desuden inddrager vi andet materiale med filosofisk indhold. Det kunne fx være en film, en novelle, et kunstværk, en artikel, eller en aktuel case.
I filosofi arbejder vi meget i mindre grupper, hvor teksterne ”afkodes” i fælleskab. Vi lærer at forstå og anvende begrebslige definitioner og distinktioner samt elementær argumentationsteori, som gør os i stand til at indgå i en fagligt funderet diskussion. Vi diskuterer og redegør for vigtige traditionelle og klassiske løsningsforslag til givne filosofiske problemer men også problemstillinger af hverdagsagtig karakter.
Faget anlægger såvel et systematisk som et idéhistorisk, et aktualiserende og et til tider anvendelsesorienteret perspektiv på sine problemstillinger både inden for teoretisk filosofi og praktisk filosofi.
Filosofi styrker vores evne til at analysere og løse problemer på en systematisk måde. Og netop fordi filosofien stiller grundlæggende spørgsmål og bygger bro mellem fagene, giver det os overblik og gør os bedre til:
- at argumentere for vores synspunkter
- at anvende metafaglige begreber, dvs. begreber, som vi også møder i fysik, historie, religion, matematik, dansk, samfundsfag og andre fag
- at fortolke litterære tekster og kunstværker
- at se sammenhængen i den europæiske idé- og kulturhistorie
- at få overblik over de politiske ideologiers historie
- at diskutere religionernes rolle i samfundet
- at diskutere etiske problemstillinger og afsøge de etiske grænser
Hvordan afsluttes faget?
Faget afsluttes med en mundtlig eksamen med 48 minutters forberedelse og 24 minutters eksamen. Eksamen foregår ud fra tekst/tekster på højest 4 normalsider, hvoraf mindst to normalsider skal være kendt filosofisk tekst.
Vil du vide mere?
Har du spørgsmål om Filosofi som valgfag, så kan du skrive til Ingrid Agostoni (IA) i Lectio eller på e-mail ia@norreg.dk
Nørre G holder filosofisk salon i samarbejde med Ungdomsskolen
IA/(CM)/12JAN2021