You are here

Naturfaglige olympiader 2021

På Nørre G gør vi meget ud af, at de elever, der kan og vil, får mulighed for at deltage i de forskellige faglige konkurrencer – oftest med rigtig gode resultater. Lige for tiden har vi deltagere i både Fysik-OL og Kemi-OL.

Fysik-OL_Vandflyveropgave

Fysik
I Fysik OL er Victor (Viggo) Egeberg Larsen fra 3x gået videre til udvælgelsesrunden. Konkurrencen startede med den indledende runde for alle fysikelever i landet, som altid foregår på elevernes skoler. De ca. 40 dygtigste af deltagerne gik videre til Landsfinalen med en eksperimentel og en skriftlig prøve. Den plejer at være på KU, men i år blev også den afholdt på skolerne pga. Corona. Her blev Viggo nr. 5 og er nu videre til udvælgelsesrunden for ca. 15 elever, der normalt deltager i et program med træningsweekender og selvstudie frem til foråret hvor de fem bedste udvælges til deltagelse i olympiaden, i 2021 i Vilnius. På grund af Corona er planen for udvælgelsen i år lidt mere uklar.

Viggo fortæller her om sine oplevelser indtil videre. ”Jeg synes, at Fysik-OL har været en rigtig spændende konkurrence, og at kunne komme videre til tredje runde har virkelig været spændende. Det er godt nok virkelig ærgerligt med Corona, for vi skulle have mødtes og lave forsøg og træne opgaver, men så må man studere hjemmefra.
Det er helt klart udfordrende, så man skal kun tilmelde sig, hvis man er klar til at lære materiale, som er ud over pensum, og lave meget krævende opgaver. Bogen vi læser fra nu hedder bogstaveligt talt University Physics. Men det er også virkeligt rart med lidt ekstra udfordring nogle gange. Ikke fordi der ikke sker noget i timen – Hans (HW) er en god lærer – men lidt ekstra udfordring kan være meget godt for de få, som tænker, at fysikundervisningen nogle gange går lidt langsomt i forhold til deres egen hastighed”.

Fysik-OL_Chokoladeopgave

Kemi
I Kemi-OL har vi to elever, der deltog i første runde af Kemi OL – det er Victor(Viggo) Egeberg Larsen (3x) og Melanie Muntz (2w), og begge gik videre til anden runde med kun 36 udtagne på landsplan. Første del af anden runde foregik virtuelt d. 29. januar, og deltagerne skal gennem endnu en del, inden det afgøres, hvem der går videre.

Viggo fortæller om Kemi-OL, at den nok er den af olympiaderne, som har den sværeste første runde, alene fordi man skal kende til så mange forskellige områder indenfor kemi. Han siger, ”det er også virkeligt godt, at den er så svær, fordi det giver én mulighed for at bruge al sin viden inden for faget, frem for kun en lille del af det ad gangen som man gør i den normale undervisning. Man skal også være klar på, at man ikke kan svare på alle opgaver, selv hvis man er 3.g'er, både fordi de dækker hele pensum og er meget udfordrende, og fordi der er så mange af dem”. Viggo fortsætter, ”Kemi-OL, som alle de andre olympiader, er også ramt af Corona-indskrænkelser. Vi skulle originalt have været på DTU campus til anden runde, hvilket i stedet blev digitalt hjemmefra. Men det gode foredrag, som kom efter testen, fulgte stadig med og var yderst informerende om en kemistuderendes videre muligheder på universitetet og bagefter”.

Kemi-OL_Titrering

Kemiforsøg med titrering

Læs mere om olympiaderne på deres hjemmesider

Fysik-OL

Kemi-OL

Kemi-OL_Plakat

 

 

HW/MR/(CM)/04FEB21

Alle nyheder