You are here
11 Billedkunst og Matematik
- med Informatik C
Studieretningen er for dig, som brænder for at arbejde med kunst, matematik og de nyeste tendenser i samfundet som fx klimakunst, kunstig intelligens og bæredygtig arkitektur.
Kunst, arkitektur, matematik og informatik spiller en afgørende rolle i denne studieretning og på tværs af fag skal vi bl.a. undersøge, reflektere og lære, hvordan man kan bruge de kreative og innovative fag og arbejdsmetoder til at forså verden og skabe løsninger på nogle af de mange udfordringer, vi står overfor.
Vi skal se sammenhæng og meningen i, at forskellige fag arbejder sammen, understøtter og supplerer hinanden. Med denne studieretning kombinerer vi to fakulteter, så områder som fx bæredygtighed og digitalitet aktualiseres.
Studieretningen er et essentielt tilbud til jer, som søger et STX med den unikke kombination af kunst og matematik/science og gerne vil arbejde med de nyeste tendenser i samfundet fx klimakunst, kunstig intelligens, big data og bæredygtig arkitektur. Vi har samarbejder med eksterne aktører, så vores studieretning på bedst mulige måde kan arbejde med aktuelle cases.
Særlige optagelsesregler for studieretningen
Nørre Gymnasium er det eneste gymnasium, der udbyder denne studieretning. På optagelse.dk skal du vælge studieretningen under “Sjældne/lokale studieretninger” Elever, som søger denne studieretning, bliver derfor optaget uden hensyn til reglen om kortest transporttid, så længe adgangskravene er opfyldt. Læs mere om optagelse her.
Forrang
Hvis du søger om optagelse på vores lokale studieretning, skal du i din ansøgning vælge ”forrang”.
Hvis vi modtager mere end 30 ansøgninger, bliver pladserne med forrang fordelt ud fra den korteste transporttid baseret på Google og en vurdering af ansøgerens standpunktskarakterer i matematik fra grundskolen.
Om billedkunst:
I Billedkunst arbejder vi i en vekselvirkning mellem teori og praksis med kunst og æstetiske processer, hvor vi lærer at forstå og fordybe os i kunstfaglige og æstetiske problemer. Billedkunstens identitet er bygget på, at vi oplever og undersøger forskellige visuelle fænomener, som vi lærer at eksperimentere med for at opnå kreativ og æstetisk viden og nye kompetencer.
Formålet med billedkunst er at opnå en reflekteret analytisk og praktisk tilgang til kunst og viden herom – både i forhold til de digitale mediers potentiale i sig selv og deres indflydelse på, hvordan ”vores” verden struktureres og forstås. I billedkunst arbejder vi også med aktuelle emner og forhold omkring klimakunst, bæredygtig arkitektur, digital dannelse som fx ulemper og potentialer ved kunstig intelligens mv. I skriftlig billedkunst lærer du bl.a. at skrive katalogtekster, artist statements og kunstnerprofiler.
Om matematik:
I matematikarbejder vi på to overordnede planer - med at forstå matematikkens fundament, der handler om at kunne argumentere logisk, arbejde med funktionsudtryk og løse ligninger. Samtidig med at anvende matematikken til at beskrive, analysere og bedre forstå vores omverden ved hjælp af matematiske modeller og visualisering.
Matematisk modellering er en vigtig kompetence og bruges i mange forskellige sammenhænge. Forarbejdet til alle byggerier - og konstruktioner generelt - indebærer brug af matematiske modeller for at sikre at konstruktionerne er stabile. Rumlige figurer og flader kan beskrives med matematiske funktioner i flere variable, som vi kan se på og arbejde med i computermodeller.
Det er sjovt og lærerigt at arbejde problemorienteret, og det kombinerer den matematiske teori med konkrete anvendelser. At have matematik i tre år giver et solidt grundlag af teori og anvendelse, og præcisionen og den logiske tænkning fra matematik kommer til gavn i mange andre fag og i kreative processer.
Om informatik:
Informatik indgår på alle niveauer og i alle sammenhænge i vores liv: underholdning/spil, kommunikation/medier og samtlige naturvidenskaber. Faktisk på alle områder hvor data kan kvantificeres og digitaliseres – også musik, sociale medier, streaming, overvågning og kreative processer.
Mange kreative processer og produkter har et kunstnerisk aspekt - fordi der er en speciel intention med et kunstværk som gør, at mennesker bliver nødt til at reflektere over det. Disse kreative processer er - som det meste andet i samfundet - ved at flytte sig over i de digitale universer. I informatik skal faget afspejle denne transformation.
Udover at beskæftige os med "klassiske" emner som it-systemer, der skal løse konkrete opgaver, så skal vi også undersøge, hvordan it-systemer påvirker brugeren. Informatik handler ikke kun om søgning i databaser, brug af løkker og rutediagrammer. For at brugerne skal kunne forstå påvirkningerne af disse it-systemer kræver det, at de kan afkode disse digitale, visuelle og grafiske universer – ikke mindst kunstig intelligens og big data.
Video med kunst lavet vha. kunstig intelligens
Studieretningsfag
Billedkunst A
Matematik A
Valgfag i denne studieretning
Vælger du spansk i denne studieretning, skal du være opmærksom på, at du får et ekstra fag på A-niveau samt, at det optager den frie B-valgblok. Læs mere om vores valgfag her.
CB/(CM)/17JAN23